Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

Víkendové vichřice otřásly kardiovaskulárním systémem občanů, říká lékař z Kardiologického centra AGEL v Pardubicích

1.2.2022

Extrémně větrné víkendové počasí zanechalo stopy nejen na popadaných stromech a škodách na majetku, ale také na občanech Pardubického kraje. Lékaři Kardiologického centra AGEL v Pardubicích zaznamenali během tohoto větrného víkendu zhruba 30-50% nárůst pacientů.

„Bouře neotřásla pouze stromy, ale i kardiovaskulárním systémem českých občanů. Během víkendu jsme měli 21 příjmů, 6 infarktů a v pondělí jsme evidovali 5 urgentních pacientů navíc. Změna počasí dokázala udělat i takovou „zdravotní“ bouři. Oproti průměrnému víkendu se jedná o nárůst zhruba 30-50 %, s čímž naši lékaři musí počítat,“ popisuje situaci MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel Kardiologického centra AGEL v Pardubicích.

Lékaře kardiologického centra takovéto výkyvy v nárůstu pacientů nepřekvapují. Prudké a extrémní změny v počasí zpravidla ovlivní i zdraví občanů. „Vysvětlení proč se tak děje nemáme, ale z dlouhodobé praxe víme, že prudké změny v počasí, které s sebou nesou změnu teplot, tlaku a podobně, působí nepříznivě na kardiovaskulární aparát,“ vysvětluje MUDr. Aleš Herman, Ph.D. a zároveň dodává, že k tak velkému počtu přijatých pacientů by už nemělo v nejbližších dnech dojít, zároveň ale předpokládá, že celý týden bude rušnější, než je průměr.

Kardiologické centrum AGEL Pardubice je superspecializované kardiologické pracoviště, které se nachází v areálu pardubické nemocnice. Je zaměřeno především na diagnostiku a intervenční léčbu ischemické choroby srdeční, diagnostiku získaných i vrozených srdečních vad, diagnostiku ostatních srdečních onemocnění (kardiomyopatie, primární plicní hypertenze), diagnostiku a léčbu poruch srdečního rytmu, implantace kardiostimulátorů a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů, srdeční elektrofyziologii, katetrizační radiofrekvenční ablace, následné sledování pacientů po těchto zákrocích.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: