Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

První bezdrátový kardiostimulátor ve východních Čechách zavedli lékaři Kardiologického centra AGEL v Pardubicích

14.12.2021

Lékaři Kardiologického centra AGEL zavedli ve čtvrtek 9. prosince prvním dvěma pacientům bezdrátové kardiostimulátory Micra. Špičkové specializované pracoviště v Pardubicích se tím zařadilo k pouhé pětici kardiologických zařízení v České republice, které tuto šetrnou metodu nabízí.

Největší výhodou přelomové metody zavedení kardiostimulátoru je, že nevyžaduje chirurgický zákrok, ale zavádí se přímo do pravé srdeční komory katetrizační technikou pomocí speciálního zaváděcího systému cestou stehenní žíly. „Celý zákrok je tak prakticky bezbolestný, trvá asi 30 minut a druhý den po výkonu je pacient propuštěn domů,“ popisuje průběh výkonu primář oddělení arytmologie Kardiologického centra AGEL MUDr. Aleš Havlíček.

Klasické kardiostimulátory lékaři operují vytvořením “kapsy” oblasti hrudníku v podklíčkové oblasti a elektrody vedou cévami až do samotného srdce. Tato chirurgická metoda s sebou ovšem přináší řadu možných komplikací, kterým nová metoda úplně předchází.

„Díky odlišné technice zavedení kardiostimulátoru odpadá možné riziko, jak porušení drátěné spirály vodiče, tak i riziko infekce, například při výměnách nebo při různých manipulacích, vysvětluje MUDr. Havlíček a rovnou dodává: „Při tomto výkonu navíc nemusíme použít chirurgickou cestu, proto úplně mizí riziko vytvoření tzv. pneumotoraxu.“ Tedy nahromadění vzduchu či jiného plynu v pleurální dutině s částečným nebo úplným kolapsem plíce.

Novou metodu zavedení kardiostimulátoru si pochvaluje i místopředsedkyně představenstva Kardiologického centra AGEL Ing. Zuzana Bartošová: „Jsem šťastná, že můžeme neustále zvyšovat kvalitu kardiologické péče pro naše pacienty. Tuto metodu nabízí v České republice pouze šest zařízení a já jsem velmi ráda, že můžeme být mezi nimi,” těší ji

„U bezdrátového Micra kardiostimulátoru doposud nebyl popsán jediný zásadní případ, kdy by došlo k zásadní infekci systému,“ uvádí primář kardiologie pražské Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Petr Neužil, CSc, který ve čtvrtek pardubickým lékařům postup této metody představoval.

Systém Micra TPS je jednodutinová stimulace pravé komory, určená pacientům s chronickou fibrilací síní, nebo s nahodilými výpadky vlastního rytmu srdce a je vhodný pro mladé i starší pacienty. Zavádí se také pacientům s komplikacemi u klasického systému, který se nemocným zavádí již přes 60 let.

„Je to kapsle, která obsahuje baterii a komunikační systém a elektronický systém řízené stimulace. Musí bezdrátově komunikovat a programovat stimulátor. Obsahuje elektrodu – katodu i anodu. Jedna kapsle je 2,7 cm dlouhá a ukotvuje se do pravé komory pomocí čtyř kotviček,“ uzavírá prof. MUDr. Neužil, CSc, jeden z průkopníků této metody.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: