Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

V Kardiologickém centru AGEL v Pardubicích proběhl workshop o zprůchodňování dlouhodobě uzavřených srdečních tepen za účasti českých a slovenských lékařů

22.10.2021

Kardiologické centrum AGEL v Pardubicích zavedlo jako první pracoviště v České republice systematicky vedený program rekanalizace chronických uzávěrů srdečních tepen (CTO – Chronical Total Occlusions). Své zkušenosti se složitými zákroky zdejší specialisté předávali v úterý 19. října během prakticky orientovaného setkání intervenčních kardiologů z celé České republiky a ze Slovenska.

Hlavním aktérem odborného workshopu byl MUDr. Vojtěch Novotný, který má speciální program v kardiologickém centru na starost. Setkání se zúčastnilo 6 zkušených intervenčních kardiologů a tento počet byl zvolen záměrně. Po úvodní teoretické části se zaměřením na nejnovější aktuality na poli CTO intervencí a představení pardubického programu rekanalizací CTO, mohli být totiž všichni hosté přítomni dvěma komplexním výkonům přímo na katetrizačním sále. Možnost přímé účasti u takto složitých výkonů s živou diskusí o strategii i jednotlivých krocích v rámci intervence si po skončení workshopu pochvalovali jak účastníci setkání, tak i pardubičtí hostitelé.

„Práce se zkušenými kolegy z oboru a jejich přítomnost u konkrétního výkonu, u konkrétního pacienta, mi přinesla nové pohledy a cenné postřehy. Velmi si cením toho, že jsem se já naopak mohl o své zkušenosti podělit s kolegy, kterých si vážím,” uvedl MUDr. Vojtěch Novotný, kterého k tomuto typu výkonů nasměroval v roce 2016 MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D., vedoucí lékař Oddělení invazivní kardiologie Kardiologického centra AGEL v Pardubicích.

„CTO – neboli chronický totální uzávěr je stav, kdy věnčitá tepna, tedy tepna zásobující srdeční sval, je po delší dobu uzavřena. Zbývající část tepny se v takovém případě plní většinou extrémně tenkými cévami, kterým říkáme kolaterály a lze si je představit jako úzké objížďky uzavřeného úseku. Tyto kolaterály dokáží udržet vyživovanou oblast srdečního svalu naživu, ale nejsou dostatečné k zajištění jeho normální výkonnosti při zátěži. Výsledkem pak bývá pacientem velmi nepříjemně vnímaná námahová dušnost nebo bolest na hrudi,” vysvětluje MUDr. Novotný.

V rámci programu již bylo v Kardiologickém centru AGEL v Pardubicích ošetřeno téměř 300 pacientů, a řadě z nich se podařilo významně zlepšit kvalitu života. Jde především o pacienty v aktivním věku, z nichž někteří byli i několik let smířeni s tím, že jejich nález není řešitelný a na obtíže si budou muset zvyknout.

Program rekanalizace chronických uzávěrů srdečních tepen klade vysoké nároky nejen na lékaře, ale i na sestry, které u výkonů asistují a musí rozumět průběhu výkonu, vyznat se v materiálu a mnohdy doslova předvídat další kroky lékaře. „Bez jejich nasazení a podpory si program vůbec nedovedu přestavit, stejně jako bez podpory vedení, kolegů a rodiny,” doplňuje MUDr. Vojtěch Novotný s tím, že program je z hlediska organizace na katetrizačních sálech poměrně náročný, výkony průměrně trvají do 2 hodin, ale výjimkou nejsou ani zákroky čtyřhodinové. MUDr. Vojtěch Novotný touto formou předává zkušenosti, které získal při návštěvách špičkových zahraničních proktorů v pardubickém kardiolo-gickém centru, při účastech na zahraničních konferencích a workshopech, ale z podstatné části právě při samotných výkonech v rámci pardubického CTO programu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: