Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

Období pandemie mělo negativní vliv nejen na prevenci, připomínají u příležitosti Světového dne srdce specialisté z Kardiologického centra AGEL v Pardubicích

29.9.2021

Celý měsíc září je věnovaný prevenci kardiovaskulárních onemocnění a Světový den srdce je akcí, která byla prvně uskutečněna v roce 2000 Světovou federací srdce (WHF) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Jak upozorňují odborníci z Kardiologického centra AGEL v Pardubicích, období pandemie koronaviru mělo negativní vliv jak na prevenci, tak na včasnou léčbu těchto onemocnění.

Kardiovaskulární choroby nejsou zdaleka jen nevyhnutelným důsledkem našich genetických dispozic. Nedostatek pohybu, vysoký krevní tlak, kouření, přejídání a nezdravé stravování či vysoká hladina cho-lesterolu jsou rizikovými faktory, které mohou způsobit srdeční onemocnění. Alarmující je i fakt, že v současné době neustále stoupá počet dětí trpících obezitou. „Proto je velmi důležité věnovat svému srdci dostatečnou pozornost a péči,” zdůrazňuje MUDr. Aleš Herman, Ph.D., lékař oddělení inter-venční kardiologie Kardiologického centra AGEL Pardubice.

Období pandemie koronaviru mělo bohužel značný negativní vliv jak na prevenci, tak na včasnou léčbu onemocnění souvisejících se srdcem. Na zdraví lidí se negativně ve velké míře projevilo omezení vy-cházek do přírody a sportování, zvýšená spotřeba alkoholu a v neposlední řadě stresové vypětí. „Pa-cienti se v souvislosti s obavou před nákazou báli navštívit se svými zdravotními problémy lékaře a od-kládala se jak pravidelná vyšetření, tak i plánovaná operativa,” vysvětluje kardiolog MUDr. Aleš Her-man, Ph.D. s tím, že pandemie do menší či větší míry ovlivnila každého z nás. Je proto velice důležité postarat se o zdraví nejen svého srdce více než kdy jindy.

Světový den srdce, který připadá na 29. září, sjednocuje lidi ze všech států v boji proti srdečním one-mocněním a inspiruje je k pořádání různých akcí na podporu zdravého životního stylu. Podle zjištění a statistik Světové federace srdce jsou srdeční choroby hlavními příčinami úmrtí po celém světě. V průměru umírá na tyto nemoci každoročně kolem 18 milionů lidí. Hlavním poselstvím Světového dne srdce je lidem ukázat, že srdečním onemocněním lze předejít.

Kardiologické centrum AGEL Pardubice je superspecializované kardiologické pracoviště, které se nachází v areálu pardubické nemocnice. Je zaměřeno především na diagnostiku a intervenční léčbu ischemické choroby srdeční, diagnostiku získaných i vrozených srdečních vad, diagnostiku ostatních srdečních onemocnění (kardiomyopatie, primární plicní hypertenze), diagnostiku a léčbu poruch srdečního rytmu, implantace kardiostimulátorů a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů, srdeční elektrofyziologii, katetrizační radiofrekvenční ablace, následné sledování pacientů po těchto zákrocích.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: