Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

Kardiaci, léto ještě nekončí! Jak ulevit srdci v parném období, radí odborníci z Kardiologického centra AGEL v Pardubicích

12.8.2021

Extrémně vysoké teploty, stres před dovolenou a hodiny strávené za volantem auta jsou pro kardiaky velkou zátěží. Lidé s kardiologickými a cévními obtížemi by právě v tomto období měli být obezřetnější. Proto je potřeba dodržovat režimová opatření, která nemocná srdce ochrání. Důležitým aspektem je rovněž nezanedbávat důkladnou a pravidelnou preventivní péči.

I když je prokázáno, že v letních měsících je výskyt akutních srdečních selhání, srdečních infarktů
 a některých arytmií nižší, mohou přesto tropické dny s vysokými teplotami a náhlé změny počasí pro nemocné s kardiovaskulárními onemocněními představovat riziko. Loňská data ukazují nárůst úmrtí
 z neznámých příčin. Jedním z pravděpodobných důvodů je právě zanedbání pravidelné preventivní péče, případně odkládání lékařských vyšetření a neobjevené srdeční vady. 

Organizmus se vyrovnává s vysokými teplotami pomocí řady vzájemně propojených regulačních mechanizmů. „Rozšíření cév vlivem tepla vede ke zvýšení odvodu tepelné energie z organismu, současně ke zvýšenému pocení, úbytku vody a některých minerálních látek, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a cév. Ztráta vody má za následek snížení objemu krve a následný pokles krevního tlaku. Tím se zvýší frekvence srdeční činnosti a zesílí se stahy kontrakcí srdečního svalu,“ vysvětluje vedoucí sestra oddělení invazivní kardiologie pardubického Kardiologického centra AGEL, Jitka Korelová.

Nemocné srdce je však schopné zvyšovat výkon pouze do určitého limitu, pak může nastat například nedokrevnost srdečního svalu. V extrémních případech přichází bohužel i srdeční infarkt. Pokud tedy víte, že Vás trápí vyšší krevní tlak nebo trpíte chronickým srdečním onemocněním, nezapomínejte hlavně za tropického počasí dbát o svoje zdraví, být obezřetný a zbytečně neriskovat.

Prevence jako vždy na prvním místě. Pokud se v letních obdobích chystáte na dovolenou, je v hodné před odjezdem zkonzultovat svůj zdravotní stav se svým ošetřujícím lékařem, zejména pokud zdravotní problém není stabilizován. Zajištění dostatku léků na celou dobu pobytu by mělo být pro vás samozřejmostí. Jako kardiaci určitě víte, že byste neměli přeceňovat své síly a zbytečně se vystavovat těžké fyzické námaze. „Přiměřené sportovní aktivity jsou plusem. Mezi nejvhodnější patří turistika, jízda na kole (nikoliv však v extrémním terénu), rekreační plavání. Zásadně nedoporučujeme adrenalinové sporty. Důležitým aspektem je rovněž znalost maximální tepové frekvence. Během sportovních činností by neměla tepová frekvence přesáhnout 70 – 75 % maximální tepové frekvence,“ radí vedoucí sestra oddělení invazivní kardiologie Jitka Korelová a zároveň dodává, že pro kardiaky je vhodný pobyt ve stínu nebo polostínu. Ideální jsou podhorské oblasti s vhodným terénem pro procházky.

Pokud se chystáte za sluníčkem a teplem k moři, je vhodné plánovat dovolenou v září nebo před začátkem prázdnin, kdy teploty nedosahují maxima. Při delší jízdě autem odborníci doporučují dělat dostatek pauz. Vhodná jsou cvičení dolních končetin k prevenci vzniku žilní trombózy, které určitě trénujte i při cestování letadlem. „Během letních dnů, ať už jste doma nebo na dovolené, je důležité také dbát na pitný režim. Denně vypijte alespoň 3 litry tekutin, nejlépe vodu, ovocné čaje a minerální vody, protože pocením ztrácíte minerální látky. Nevhodné jsou slazené limonády, džusy a energetické nápoje. Základem je také zdravá strava. Je vhodné konzumovat lehká jídla a vyplatí se užívání doplňků stravy pro posilování srdce, např. omega 3 mastné kyseliny,“ vysvětluje Jitka Korelová.

Tropické dny občas zažíváme i tady u nás. Pokud tedy přijde letní vlna veder je dobré v bytech a objektech větrat večer, nejlépe až do rána. Během dne je vhodnější mít zavřená okna a zatažené rolety či závěsy, abyste eliminovali množství tepla ve vašem bytě. Samozřejmostí by pak pro vás mělo být nošení lehkých prodyšných materiálů, které dobře odvádějí teplo a pot. Nezapomínejte na lehkou pokrývku hlavy.

Kardiologické centrum AGEL Pardubice je superspecializované kardiologické pracoviště, které se nachází v areálu pardubické nemocnice. Je zaměřeno především na diagnostiku a intervenční léčbu ischemické choroby srdeční, diagnostiku získaných i vrozených srdečních vad, diagnostiku ostatních srdečních onemocnění (kardiomyopatie, primární plicní hypertenze), diagnostiku a léčbu poruch srdečního rytmu, implantace kardiostimulátorů a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů, srdeční elektrofyziologii, katetrizační radiofrekvenční ablace, následné sledování pacientů po těchto zákrocích.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: