Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

Lékaře Kardiologického centra AGEL v Pardubicích školil jeden z největším odborníků v intervenční kardiologii

16.9.2016

Vzácnou návštěvu z Lotyšska přivítalo tento týden Kardiologické centrum AGEL v Pardubicích. Zdejší lékaře přijela školit jedna z největších kapacit v oblasti intervenční kardiologie, doktor Artis Kalnins z lotyšské Riga East Clinical University Hospital.

Zahraniční host doktor Artis Kalnins patří mezi světově uznávané specialisty na rekanalizace chronických uzávěrů koronárních tepen. „Koronární tepny přivádějí krev do srdce. Dojde-li k jejich úplnému náhlému uzávěru krevní sraženinou, vzniká srdeční infarkt. V péči o takové nemocné je Česká republika na špičce světové medicíny. Pokud však dochází k uzávěru postupně, potom je nemocný obtěžován bolestmi na hrudi při námaze, tedy anginou pectoris“ uvádí vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D. Na rozdíl od náhlého uzávěru krevní sraženinou je uzávěr chronický velmi tuhý a obtížný k překonání běžnou koronární angioplastikou (PCI). V péči o tyto nemocné zatím naopak česká intervenční kardiologie zaostává a většina takových nemocných je odesílána na kardiochirurgickou operaci.

Možnosti znovuotevření koronární tepny (takzvaná „rekanalizace“) jsou náročné na čas a zkušenost operatéra, zároveň vyžadují daleko širší materiálové vybavení pracoviště. Rekanalizace chronických uzávěrů se postupně stává samostatnou disciplínou intervenční kardiologie, která je značné závislá na zkušenosti a manuální dovednosti operatéra. „Rádi bychom nabídli pacientům v České republice možnost rekanalizační léčby na vysoce profesionální úrovni. Tyto technicky obtížné výkony plánujeme provádět s celým spektrem léčebných možností a právě pro jejich naučení je kontakt se špičkovými intervenčními pracovišti ve světě nezbytný. Odpovědným lékařem za rozvoj tohoto programu bude MUDr. Vojtěch Novotný. Rozvoj kontaktů s pracovištěm z Rigy je prvním z řady plánovaných kontaktů se světovými centry, které povedou k nastavení profesionálně zvládnutého programu rekanalizací chronických uzávěrů koronárních tepen,“ doplňuje MUDr. Varvařovský.

Kardiologické centrum AGEL sídlí ve zbrusu nové budově přímo v areálu Pardubické nemocnice. Svým technickým vybavením se dostává na špičku v celé zemi a rovněž patří k nejvyhledávanějším kardiologickým centrům v České republice. Počtem ošetřených pacientů se v posledním desetiletí Kardiologické centrum AGEL opakovaně umisťuje v první čtveřici z celkového počtu 22 katetrizačních laboratoří.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: