Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, nejúspěšnějšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

466 014 182
737 287 287 (pro lékaře)

O nás

Pacienti s kardiovaskulárními onemocněními by měli být v létě obezřetnější, varují lékaři Kardiologického centra AGEL

29.6.2016

Léto a s ním spojené letní dovolené představují pro většinu lidí tu nejpříjemnější část roku. Lidé s kardiologickými a cévními obtížemi by však právě v tomto období měli být více obezřetní. Horké letní období a aktivní trávení dovolených totiž u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními může vyvolat vážné zdravotní obtíže.

„Lidé s kardiovaskulárními obtížemi by si stejně jako všichni ostatní měli dávat pozor zejména na velká letní vedra, která mohou způsobit přehřátí, úpal či úžeh. Pacienti se srdeční nemocí mohou mít sníženou toleranci zátěže, vysoká teplota tuto toleranci dále snižuje, a nepřiměřená aktivita může vést ke zhoršení jejich onemocnění,“ varuje vedoucí lékař Kardiologického centra AGEL MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D.

Během tropických dní by se lidé s kardiovaskulárními obtížemi neměli pohybovat na přímém slunci, zejména v poledním čase. Zároveň je nesmírně důležitý i dostatečný pitný režim. Množství potřebných tekutin je velmi různé podle prováděné fyzické aktivity a tělesné hmotnosti. Jednoduchou kontrolou je množství a barva moči, která by měla zůstat i v horkých dnech světlou. Skladba nápojů má být pestrá a převažovat by měla obyčejná voda nad minerálkami. Některé typy minerálek mohou zatěžovat nemocné s vysokým krevním tlakem nebo srdečním selháním. Jedná se především o minerálky s vysokým obsahem sodíku. Nedoporučuje se pití alkoholických nápojů a kávy, které v konečném důsledku vedou ke ztrátě vody z organismu.

„Dostatečné zavodnění snižuje pravděpodobnost vzniku žilních i tepenných trombóz i plicní embolie, a to zejména při cestování na delší vzdálenosti, za které se považuje každá cesta dopravním prostředkem delší dvou hodin. V těchto prostředcích je navíc obvykle sušší vzduch kvůli klimatizaci, více se odvodňujeme, proto potřebujeme vyšší přísun tekutin. Pacienti by proto měli v těchto případech pitný režim konzultovat s lékařem,“ radí MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D. s tím, že opatrní by měli být nemocní se srdečními obtížemi v období přechodu teplotních front. Výrazné změny počasí jsou spojeny s častějším výskytem srdečních příhod. V takovém období je vhodné plánovat méně fyzických aktivit a více odpočinku.

Vhodná dovolená pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními může být jak u vody, tak i na horách. Důležité však je, aby nikdy nepodceňovali svůj zdravotní stav, uvědomovali si svoje omezení a při prvních příznacích potíží zvolnili. „Srdeční onemocnění jsou poměrně častá a většinu lidí nikterak neomezují v jejich koníčcích a aktivitách. Lidé s nimi mohou žít aktivně, a někdy třeba i rekreačně sportovat. Důležité je, aby nepřeceňovali svoje síly, a veškeré pohybové aktivity prováděli jen do vzniku obtíží. Není hrdinstvím překonávat bolesti nebo záchvaty dušnosti, pokud vím o své srdeční nemoci,“ upozorňuje MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D. s tím, že vzniklé obtíže, jejich frekvenci a intenzitu je vždy vhodné konzultovat s lékařem.

Zároveň by mělo být pro pacienty s nemocemi srdce či cév samozřejmostí, že před odjezdem na dovolenou zkonzultují své plány s lékařem a pobaví se o činnostech, které jsou pro daného pacienta vhodné. Důležité je odjíždět mimo své bydliště s dostatečnou zásobou pravidelně užívaných léků. Při cestě do zahraničí je vhodné ověřit rozsah svého zdravotního pojištění v konkrétní zemi a zajistit případné připojištění. Léčba srdečního onemocnění v zahraničí se může pohybovat i v řádech miliónů korun a dostatečné zdravotní pojištění přispěje k bezstarostnému průběhu dovolené. „Užitečné je i přibalit si na dovolenou poslední zprávu kardiologa, ve které jsou uvedeny důležité informace jako hodnota krevního tlaku, EKG, diagnóza, léky, nebo i informace o kardiostimulátoru. V případě hospitalizace v jiném zařízení takto usnadníte práci lékařům a vyvarujete se možných nedorozumění,“ uzavírá MUDr. Ivo Varvařovský.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: